Sähköpostijärjestelmissä käytetään tänäpäivänä usein SPF-tarkistusta. Tämä mekanismi velvoittaa vastaanottajan palvelimen tarkistamaan, onko sähköposti saapunut valtuutetulta vai luvattomalta sähköpostipalvelimelta. Tämä on hyvä tietoturvaa parantava ominaisuus.
Merkitse LAURA-rekrytointijärjestelmä sallituksi lähettäjäksi lisäämällä seuraavat IP-osoitteet nimipalvelunne SPF-tietueeseen:
- 95.175.113.181
Tämä toimenpide tulee tehdä, jotta rekrytointijärjestelmästä teidän verkkotunnuksen mukaisella sähköpostiosoitteella lähetetyt sähköpostiviestit tavoittavat vastaanottajansa eivätkä jäisi kiinni roskapostisuodattimiin. Isoista sähköpostipalveluntarjoajista mm. Google on viime aikoina tehostanut Gmail-palvelunsa roskapostitarkistuksia ja käytännössä vaatii nykyään vähintään SPF:n käyttöä. Jos teillä ei vielä ole SPF:ää käytössä, suosittelemme sen käyttöönottoa toimivan hakijaviestinnän varmistamiseksi.
Miksi muutos on tarpeellista tehdä?
Kokemuksemme mukaan erityisesti Google on viime aikoina tiukentanut roskapostisuodatustaan Gmail-palvelussaan ja mm. käytännössä vaatii SPF-asetuksen tai jonkin muun autentikointimenetelmän käyttöä lähettävillä palvelimilla, jotta roskapostiksi merkitseminen olisi minimoitua. Tästä on maininta Googlen dokumentissa: https://support.google.com/mail/answer/81126#authentication
Olemme havainneet, että Google saattaa väliaikaisesti kieltäytyä vastaanottamasta viestejä tai hylätä niitä kokonaan, jos SPF-asetusta ei ole käytössä. Nykyään monella työnhakijalla on käytössä Gmail-osoite ja tästä syystä haluamme viestiä asiasta käyttäjillemme. Tällä varmistetaan että hakijaviestintä toimii parhaalla mahdollisella tavalla.
Tapauksia on havaittu erityisesti tilanteista, joissa SPF-tietuetta ei ole ollut käytössä lainkaan. Käytössämme ei ole ensimmäisen käden tietoa Googlen tapauksesta, jossa SPF-tietue on käytössä, mutta tietueessa ei ole listattuna LAURA:n IP-osoitetta.
Tietueessa on annettu määritys "~all" riittääkö tämä?
Yleisesti asetus "~all" mahdollistaa vastaanottajan pään sähköpostiohjelmiston merkitsemään viestin roskapostiksi/epäilyttäväksi tai esim. lisäämään sen roskapostipisteytystä kun lähettävän palvelimen IP-osoitetta ei ole listattu asetuksessa.
Suosituksemme on, että SPF-tietueessa on aina ilmoitettuna LAURA:n IP-osoite, jotta hakijaviestintä toimii sujuvasti ja johdonmukaisesti kaikkiin osoitteisiin.